Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

gesprekstour

17 november 2021 @ 19:30 - 21:00

Wie doet mee aan gesprekstour Leonard Geluk?

Leonard Geluk, hoofddirecteur van de VNG,  wil in november (weer) een aantal (digitale) bestuurlijke gesprekken voeren. Hij wil graag een avond met burgemeesters spreken en een avond met wethouders Jeugd met het oog op de hervormingsagenda Jeugd.

De data staan vast en per provincie nemen twee (max 3) bestuurders deel.

Aanmeldingen ontvangt de VNHG graag uiterlijk 13 oktober op vnhg@gooisemeren.nl . Bij meer aanmeldingen kijken we naar volgorde aanmelding en spreiding over provincie.

Voor Noordhollandse bestuurders zijn de volgende avonden beschikbaar: 17 november (voor burgemeesters) en 18 november (voor wethouders Jeugd)

Het gaat om digitale gesprekken via Teams van 19.30-20.45 uur:

In de combinatie van Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Woensdag 17 november voor burgemeesters uit: Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
Doel van het gesprek: graag gaat Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, weer in gesprek met burgemeesters om te horen wat er leeft en speelt en wat zij willen meegeven aan de VNG. Ook praat hij de burgemeesters graag bij over waar de VNG mee bezig is.

Donderdag 18 november voor wethouders Jeugd uit Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg:

Doel van het gesprek:
Graag gaat Leonard Geluk, algemeen directeur bij de VNG, in gesprek met wethouders Jeugd over de hervormingsagenda Jeugd aan de hand van de volgende vragen:

  • Wij staan als gemeenten aan de lat op sturing te geven op de uitvoering van de jeugdhulp. Wat moeten hierin verbeteren?
  • Een grote vraag is de gewenste reikwijdte van de jeugdhulp en de inzet van preventie jeugdhulp. Hoe kan dit worden verbeterd? Wat moet hiervoor landelijk, regionaal en lokaal gebeuren?
  • De hervormingsagenda zal een actieagenda moeten zijn: welke punten kunnen volgens u niet ontbreken in de agenda en hoe kunnen we dat realiseren?

 

Achtergrondinformatie over de hervormingsagenda Jeugd:

Met de uitspraak van de arbitragecommissie en de afspraak tussen Rijk en VNG over 1,3 mld compensatie voor gemeenten voor de tekorten op jeugd voor het jaar 2022, is een belangrijke mijlpaal bereikt in het jeugddossier. Hierbij hebben Rijk en VNG uitgesproken dat naast een oplossing voor dit financiële probleem ook van belang is om de jeugdhulp en het stelsel inhoudelijk te verbeteren en dat te doen binnen houdbare financiële kaders. Hiervoor wordt in samenwerking met partners in het veld (instellingen, cliënten en professionals) een Hervormingsagenda opgesteld voor de jaren 2022 – 2028. Deze termijn biedt ruimte om grote stappen te zetten. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2022 dient de agenda te zijn opgesteld en dit biedt ook de basis voor de afspraken tussen VNG en Rijk voor de financiering vanaf 2023. Voor meer informatie zie: https://vng.nl/artikelen/hervormingsagenda-jeugd

 

Ter informatie: op vrijdag 10 december 11.30 – 12.30 uur organiseert de VNG een bijeenkomst waarin  Eelco Eerenberg samen met de onderhandelingsdelegatie geïnteresseerde wethouders Jeugd bijpraat over de stand van zaken rondom de Hervormingsagenda. Dit gebeurt in een speciale BJ42-bijeenkomst (bestuurlijk netwerk van de 42 Jeugdhulpregio’s). Geïnteresseerde bestuurders kunnen zich aanmelden via BJ42@vng.nl

Gegevens

Datum:
17 november 2021
Tijd:
19:30 - 21:00

Locatie

online