Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Raadsacademie VNHG-Ned Vereniging voor raadsleden- 27 maart

27 maart 2021 @ 10:30 - 12:00

Na het succes van de online Raadsacademie van afgelopen jaar organiseerden de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Vereniging Noord-Hollandse Gemeenten wederom een online Raadsacademie voor de Noord-Hollandse Raadsleden. We hadden gehoopt bij elkaar te kunnen komen in Zaanstad; dat kon nog niet.  We hopen over een jaar alsnog gebruik te maken van de Zaanse gastvrijheid.

Klik hier voor het verslag raadsacademie 27 maart

online Raadsacademie op zaterdag 27 maart

In drie workshops gingen we in gesprek over polarisatie, online campagnevoeren en coalitievorming en samenwerking binnen de raad.

  1. Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken

Polarisatie – wij-zij denken – maakt deel uit van het politieke spel. Links versus rechts, Den Haag versus de provincie, voor of tegen de komst van een windmolenpark, Democraten versus Republikeinen, jong tegenover oud. Wij-zij denken speelt op tal van manieren een rol, en het is voor elke bestuurder of politicus zaak om de dynamiek te doorgronden. Bart Brandsma is expert op de dynamiek van polarisatie. Hij liet ons zien met welke basiswetten we te maken hebben, welke vijf posities we kunnen innemen in het spanningsveld, en welke game changers we kunnen toepassen. Juist in een tijd waarin sociale media een hoofdrol spelen in democratische verkiezingen, een tijd waarin we met de coronapandemie felle voorstanders en tegenstanders van maatregelen waarnemen, is het zaak verdieping te zoeken. Wat zijn onze strategische opties? Waar wil je staan? Brandsma zorgde dat we kunnen bijscholen op een fenomeen dat niet meer weg te denken is op tal van dossiers. Hij nam ons mee in praktische, herkenbare voorbeelden.

  1. ‘Help, ze praten terug!’

Een naïeve en blijmoedige wandeling in de wereld van sociale media kan zomaar uitmonden in een spannende tocht door een mijnenveld. Elke stap die u zet, kan leiden tot een onverwachte reactie. Laurens van Voorst, gemeenteraadslid in Meierijstad en auteur van het handboekje ‘Bijvoorbeeld Hart’ over campagnevoeren voor lokale verkiezingen, nam ons mee in de wereld van snelle, vluchtige en interactieve communicatie.

  1. Coalitievorming en samenwerking binnen de raad

Geerten Boogaard, hoogleraar Decentrale Overheden aan de Universiteit Leiden, ging in gesprek met raadsleden over verschillende vormen van coalitievorming, welke ontwikkelingen hier te zien zijn en hoe je hierbij zorgt voor een goede samenwerking binnen de raad. Hij putte daarbij bijvoorbeeld aan zijn ervaring als (in)formateur in Zaanstad.

Klik hier voor presentatie Geerten Boogaard

 

Gegevens

Datum:
27 maart 2021
Tijd:
10:30 - 12:00

Organisator

Vereniging voor raadsleden

Locatie

online