Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 30 september 2024


Provinciale Staten stemden gisteren in met het Actieplan Wonen om de woningbouw in Noord-Holland te versnellen en spraken over de gevolgen van het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied.

Bovendien werd voor de vergadering de Toekomststoel onthuld, die politici en bestuurders bewust moet maken van de impact van hun handelen op toekomstige generaties. 

Toekomststoel verbeeldt toekomstige generaties 

Voorafgaand aan de vergadering werd de Toekomststoel onthuld. De Toekomststoel, oorspronkelijk een idee van Jan Terlouw, verbeeldt symbolisch de toekomstige generaties van de provincie. Het doel van de stoel is politici, bestuurders en ambtenaren bewust(er) te maken van de impact van hun handelen op de generaties inwoners die nog geboren moeten worden. 

Leerlingen van scholenorganisatie Vonk ontwierpen de Toekomststoel voor de provincie en waren aanwezig tijdens de onthulling. Zij zeiden het belangrijk te vinden dat er genoeg natuur is en minder eenzaamheid onder jongeren. De Toekomststoel komt voort uit een initiatiefvoorstel van de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Het winnende ontwerp krijgt een vaste plek in het provinciehuis in Haarlem. Tot 7 oktober is de Toekomststoel te bekijken in Paviljoen Welgelegen. Ook de andere ontwerpen zijn te zien.  

Still Toekomststoel onthulling

Bekijk de onthulling van de Toekomststoel op YouTube.

Installatie

Timothy Veenboer werd tijdens de vergadering beëdigd en geïnstalleerd als duo-commissielid voor de PvdA.

Schrappen NPLG

JA21, D66, CDA en 50Plus wilden in debat over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) door het Kabinet Schoof. Veel partijen wilden van Gedeputeerde Staten weten hoe zij verder willen met het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) en hoe dat betaald gaat worden. Gedeputeerde Beemsterboer antwoordde namens Gedeputeerde Staten dat er ook bij hen veel vragen leven, maar dat er voor de korte termijn verder wordt gewerkt aan het PPLG, de gebiedsprocessen en koplopersprojecten. De langere termijn wordt een stuk spannender is. Als er minder geld vanuit het Rijk komt, wordt het snel realiseren van de doelen in het landelijk gebied ingewikkeld. Er werden 4 moties ingediend. De motie ‘PPLG voor het einde van 2024’ van D66, Volt, Partij voor de Dieren, CDA, 50Plus en JA21 werd als enige aangenomen. Tegen stemden Forum voor Democratie, PVV en BBB. 

Ruimtelijk voorstel 

PS stelden het Ruimtelijk voorstel en de startnotitie ‘Regie op de Ruimte’ vast. Het Ruimtelijk voorstel beschrijft de ruimtelijke vraagstukken die ontstaan als alle ruimteclaims in de provincie bij elkaar worden gelegd. Met deze vraagstukken gaat de provincie aan de slag in het vervolgtraject ‘Regie op de Ruimte’. Alle ingediende moties en amendementen werden verworpen.

Actieagenda Wonen 

PS stemden unaniem in met de Actieagenda Wonen. Het doel van deze actieagenda is het snel helpen terugdringen van de woningnood in Noord-Holland. De agenda bevat de acties waarmee de provincie dit wil bereiken zoals kortere procedures, extra deskundigen en subsidies. Ook worden met gemeenten aanvullende overeenkomsten gesloten over het aantal te bouwen woningen, de doelgroepen voor deze woningen en de betaalbaarheid. Veel partijen spraken hun waardering uit dat er een voortvarende aanpak ligt. Wel waren er bij sommige partijen zorgen over het opheffen van het verbod op bouwen in het groen. 

Er werden 2 moties aangenomen bij de actieagenda. De eerste motie was van GroenLinks, D66, PvdA en PvdD over verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Alleen JA21, PVV en Forum voor Democratie stemden tegen. Ook de motie van Volt, D66, CDA en de ChristenUnie over een onderzoek naar de woonwensen van jonge Noord-Hollanders werd aangenomen, na toezegging van GS dat het onderzoek breder wordt getrokken dan alleen jongeren. JA21, PVV, Forum voor Democratie en SP stemden tegen. De overige 3 moties werden verworpen.

Noordzeekanaalgebied (NZKG)

Ook het Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied werd vastgesteld door de Staten. De samenwerkende partijen binnen het Bestuursplatform NZKG, waaronder de provincie Noord-Holland, hebben dit perspectief samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opgesteld. In het perspectief komen de thema’s gezonde leefomgeving, haveneconomie, circulaire economie, energietransitie, landschap & ecologie, woningbouw en water terug. Een motie over een onderzoek naar waterberging in de Houtrakpolder van D66 en GroenLinks werd aangenomen. JA21, PVV en Forum voor Democratie stemden tegen de motie.

Noord-Hollandse Klimaataanpak 

De provincie Noord-Holland wil in 2030 55% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990, en in 2050 klimaatneutraal zijn. Om hier invulling aan te geven is de Noord-Hollandse Klimaataanpak opgesteld. Het is een overkoepelende strategie waarin al het klimaatbeleid van de provincie samenkomt. PS stelden de klimaataanpak vast. Partij voor de Dieren, JA21, PVV, CDA en Forum voor Democratie stemden tegen. Sommige tegenstemmers vonden de klimaataanpak niet nodig, anderen vonden die niet ver genoeg gaan of te weinig inhoud hebben. Bij de aanpak werden 2 amendementen en 1 motie aangenomen:

  • Amendement VVD, Volt, BBB, CDA, JA21, 50Plus: Kernenergie in de NH klimaataanpak 
  • Amendement CU, Volt: GS doet voorstellen bij tekortschieten beleid 
  • Motie D66, CDA, Volt: Meetbare en concrete doelen in het vervolgproces 

Nota Infrastructurele kapitaalgoederen 

PS stemden ook in met de Nota Infrastructurele Kapitaalgoederen 2024- 2028. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen. In deze nota staat hoe de provinciale infrastructuur (wegen, vaarwegen, bruggen sluizen, tunnels, fietspaden, busbanen, oevers, bermen, etc.) in stand wordt gehouden. Hierbij wordt gekeken naar bereikbaarheid, veiligheid en tevredenheid van (vaar)weggebruikers. Daarnaast worden andere criteria afgewogen zoals duurzaamheid, leefbaarheid en biodiversiteit. Met de nota toetst de provincie of de bedragen die in de begroting staan gereserveerd, voldoende zijn om de gewenste kwaliteit in stand te houden. 

Hamerstukken

Als hamerstukken werden aangenomen:

  • Aanwijzen lid Algemeen Bestuur Waddenfonds
  • Verordening rechtspositie politieke ambtsdragers (wijziging)
  • Resultaatbestemming Omgevingsdienst Flevo 2023 (zienswijze)
  • Begrotingswijziging Omgevingsdienst IJmond 2025
  • Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst (wijziging)
  • Investeringsstrategie infrastructuur 
  • Tweede wijziging op begroting 2024

Vragenuur

De SP stelde mondelinge vragen over het aanwijzen van Damen Shipdock als industrieterrein van provinciaal belang. De SP wilde weten waarom dit besluit is genomen zonder overleg met de wethouder van Amsterdam, terwijl er al jaren overleg wordt gevoerd over dit gebied. Gedeputeerde Rommel gaf aan dat er inderdaad al langer over dit gebied wordt gesproken. Ook het Rijk is daarbij. De aanwijzing was op verzoek van het Rijk, om zo de huidige situatie tijdelijk te bevriezen. Want er moet ook een oplossing komen voor de dokken, die zijn van nationaal belang en kunnen niet zomaar verdwijnen. De aanwijzing is volgens de provincie echter tijdelijk. Als er een oplossing is gevonden voor de dokken, kan de woningbouw wat de provincie betreft over 2 jaar wel in gang gezet worden.   

Moties vreemd

Er werden ook 3 moties vreemd ingediend. Dit zijn moties die niet te maken hebben met een van de agendapunten van de vergadering.

JA21 diende een motie in om de veiligheidsregio’s te betrekken bij de aanpak van wateroverlast. Gedeputeerde Kocken ontraadde deze motie, aangezien er geen grondslag is voor de provincie om de veiligheidsregio’s bij elkaar te roepen. De motie werd na stemming verworpen. JA21, PVV, Forum voor Democratie, SP en 50Plus stemden voor. 

BBB diende een motie in over de risico’s voor de gezondheid rondom Stortplaats Groenwoud. Deze motie werd aangenomen. Alleen de Partij voor de Dieren stemde tegen. 

Tot slot dienden JA21 en PVV een motie in om 7 oktober te herdenken door het verlichten van het provinciehuis in de kleuren van de vlag van Israël. Deze motie werd door commissaris van de Koning Arthur van Dijk ten zeerste ontraden omdat hij polariserend zou werken. Na stemming werd de motie inderdaad verworpen. Alleen JA21 en PVV stemden voor.

Agenda, stukken en vergadering terugzien

De besluiten, stukken van PS van 30 september 2024 en de bijbehoren de stukken staan bij de agenda van deze vergadering. De vergadering is terug te zien via noord-holland.stateninformatie.nl



Ga naar de bron van dit artikel Noord-Holland.nl