Telproces, onvrede en compensatie CAO

By 3 april 2023Uncategorized

Han ter Heegde is burgemeester van Gooise Meren en voorzitter VNHG

—-

Onze mega-operatie, de verkiezingen voor PS en de Waterschappen, is weer goed afgerond. Vele hoofden Burgerzaken hebben al kenbaar gemaakt dat de huidige wijze van tellen niet meer te doen is. In mijn eigen gemeente zijn bijvoorbeeld op donderdag 120 ambtelijke collega’s van 9:00 tot 15:00 uur bezig geweest met tellen. Gecoördineerd door medewerkers Burgerzaken die op woensdag van 06:00 uur tot donderdag 03:00 uur bezig zijn geweest. Hulde aan deze mensen, maar wellicht een aansporing voor ons om hier via onze Haagse kanalen aandacht voor te vragen.

Over de verkiezingsuitslag mag ik, in al mijn neutraliteit, niets zeggen. Alleen ben ik erg benieuwd of de stem van de ‘afhakers’ vanaf nu beter wordt gehoord. Want ik zie een fors toenemende groep die om diverse redenen moppert en afhaakt: te weinig woningen,  grote groepen nieuwkomers waar wel geld voor is, mogelijke onteigeningen van (familie) bedrijven, enz.

Nog een andere kwestie: ik ben erg benieuwd of het Rijk de CAO verhogingen 100% vergoedt aan de gemeenten via het Gemeentefonds. Zo niet, dan komen wij als gemeenten hier erg op tekort. Verzoek dus aan onze leden in de VNG-commissie Financiën hier bij het Rijk op te duwen.

Genoeg ontwikkelingen én kansen dus! Veel wijsheid en succes.