Digitaal vergaderen tast de lokale democratie aan

By 2 november 2020Uncategorized

Daan Pruimboom is raadslid in Hollands Kroon

Om maar direct met het cliché dat politici en andere beleidsmakers tegenwoordig hanteren in huis te vallen: het is een bijzondere tijd waarin we leven. We worden in onze dagelijkse bezigheden bijna allemaal  gehinderd door het coronavirus. Dat is voor lokale politici niet anders. Een bijkomend nadeel aan zoveel mogelijk thuisblijven voor mij als raadslid, is dat ik niet meer op pad kan in de gemeente om met mensen te praten. Dit is toch een essentieel onderdeel van het raadswerk. Ook het praatje in de supermarkt is wat van zijn ongedwongen sfeer kwijt geraakt, nu we geacht worden zo snel mogelijk de supermarkt weer te verlaten. Daarnaast is het online vergaderen in veler ogen een behoorlijke aantasting van de lokale democratie.

Waar ik zelf in mijn raad enorm tegenaan loop, is het gebrek aan debat in online vergaderingen. Kort geleden kwam de commissaris van de koning in Noord-Holland bij ons op bezoek, en kwam naar voren dat dit een veelgehoorde zorg is.  Waar we er in onze gemeenteraad sowieso al voor moeten waken om het geen platform te laten zijn puur voor de ventilatie van onze eigen standpunten, krijg ik de indruk dat men door het digitale format nog minder motivatie heeft om een discussie aan te gaan. Interruptie, om een voorbeeld te noemen, is eigenlijk niet meer mogelijk aangezien we eerst in de chat aan moeten geven dat we willen interrumperen. Tegen de tijd dat de voorzitter dit heeft gelezen, is het vaak al te laat. Uiteraard ligt hier voor voorzitters ook een belangrijke taak, namelijk het goed in de gaten houden van de chat. De voorzitter moet ook durven te onderbreken. Dit hoeft een ordentelijk verloop van de vergadering niet te hinderen.

Naast het gebrek aan debat zijn er natuurlijk ook nog de standaard ergernissen, zoals microfoons die aan blijven staan of een haperende internetverbinding. Des te jammer vind ik het dan ook dat mijn gemeente niet veel moeite heeft gedaan om fysiek vergaderen weer mogelijk te maken. Verder dan offertes aanvragen voor de huur van een tribune en wat onderzoek naar de bedrading is het helaas niet gekomen. Dit terwijl in andere gemeentes om ons heen maanden geleden al succesvol en coronaproof vergaderd werd.

Als raadslid wil ik een zo optimaal mogelijk werkende democratie, waarin wij als raad effectief en zichtbaar zijn. Ik hoop daarom dat we binnenkort weer fysiek kunnen vergaderen.