Een warm pleidooi voor meer contact met de buren

By 30 juni 2022Uncategorized

Karim el Gebaly is raadslid in Zandvoort

Hoe goed kent u uw buren? Men zegt wel eens dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Weet u welke ontwikkelingen er plaatsvinden bij de buren? Waarom de buren bepaalde beslissingen nemen? Wat de overwegingen zijn? Storm nu niet gelijk in paniek naar de voordeur van uw buren, want in deze column wil ik een warm pleidooi houden voor de verschillende samenwerkingsvormen die er bestaan tussen de gemeenten.

Als getogen Zandvoorter weet ik als geen ander hoe afhankelijk wij zijn van onze buurgemeenten. Zo afhankelijk dat ik geeneens geboren en getogen kan zeggen, want ons dichtstbijzijnde ziekenhuis staat in Haarlem. Om naar Zandvoort te komen moet je hoe dan ook over het grondgebied van onze buurgemeenten, welk vervoermiddel je ook prefereert. Toch hadden wij in Zandvoort die regio niet heel erg goed voor ogen. Veel stukken die langskwamen in de gemeenteraad kwamen voor ons als verrassing, we ervaarden onze buren als moeilijk. Ikzelf had dat gevoel ook: “daar heb je Bloemendaal weer die zeuren over het verkeer naar het strand, ze hebben zelf ook een strand!” Toen ik die zin uitsprak dacht ik meteen bij mijzelf, maar ken ik hen eigenlijk wel, weet ik waarom ze ‘zeuren’? Het antwoord op die vraag was nee.

In diezelfde tijd werd er ook een raadslid gezocht om in de klankbordgroep regionale governance plaats te nemen. Voor mij de uitgelezen mogelijkheid om in een verandertraject te kijken hoe ik ervoor kon zorgen dat ik wel zou gaan weten wie mijn buren zijn.

Het opende voor mij m’n ogen. Als klankbordgroep lid raakte ik betrokken bij de regionale materie en kreeg ik door hoe belangrijk de regio eigenlijk wel niet is. Juist wij raadsleden moeten in dat groeiende aantal regionale samenwerkingen onze rol beter gaan pakken. Dit moeten wij doen vanuit een natuurlijke reden namelijk de democratische redenen, we zijn het hoogste orgaan binnen de gemeente! We moeten dit echter ook doen, omdat er enorm veel kansen liggen! Steeds vaker kun je aanspraak maken op potjes van het Rijk als je in je regio goed samenwerkt en met mooie plannen komt. Niet alleen voor het Rijk is het goed, het werkt ook echt als je iets groots voor elkaar wil krijgen. Maar het allerbelangrijkste is dat je elkaar begrijpt en met elkaar tot oplossingen kan komen. Daarvoor moet je overigens  focussen op wat je verbindt in plaats van op dat wat je verdeelt.